Vivan. Je kan beter ondernémen.

Linken en liken

16 januari 2019 10:51
Linken en liken
Sociale media is niet meer te denken uit ons dagelijks leven. Gemiddeld zitten we 50 minuten per dag op Facebook en sturen we dagelijks mondiaal meer dan 6 miljard ‘likes’ de wereld in. Vanaf het prille begin wordt sociale media door werkgevers gebruikt om misdragingen van werknemers aan de kaak te stellen. Inmiddels speelt in 10% van alle ontslagzaken sociale media als bewijsmiddel een belangrijke rol. In welke gevallen functioneert sociale media als bewijs en mag dat eigenlijk wel?

Het gebruik van sociale media als bewijs om ongeoorloofd (ziekte)verzuim aan te tonen, komt waarschijnlijk het vaakst voor. Een bekend voorbeeld uit de rechtspraak is de officemedewerkster die beweerde door een migraineaanval geen beeldschermwerk op kantoor kon doen, maar wel in staat bleek om op hetzelfde moment haar Facebookprofiel bij te werken.

Sociale media wordt ook ingezet om aan te tonen dat werknemers afgesproken geheimhouding schenden.  Meestal gaat het om opmerkingen die de goede naam van de onderneming en/of ondernemer aantasten. Bijvoorbeeld een tweet als  ‘zojuist m’n chef uit z’n plaat zien gaan. Grote klant weg, straks geen werk meer!’, schaadt de belangen van de onderneming.

Last but not least komt het ook voor dat uitlatingen op sociale media kunnen leiden tot ontslag, omdat zij discriminerend of onrechtmatig zijn (smaad en laster).

Menig werknemer denkt dat het zo’n vaart niet loopt en dat de werkgever niets te maken heeft met de uitlatingen die hij/zij doet op sociale media. Die uitlatingen zijn toch immers privé? In veel gevallen maakt de rechter korte metten met dit verweer. Veel van de uitlatingen die wij doen op sociale media zijn namelijk niet of nauwelijks afgeschermd en zijn daarmee toegankelijk voor een groot publiek dat zich de informatie makkelijk kan toe-eigenen. De rechter beschouwt dergelijke uitlatingen al vrij snel als ‘bewust in de openbaarheid gebracht’, waardoor ze logischerwijs ook door een werkgever worden gezien en gebruikt. Dit is zeker het geval zeker als de werkgever door de werknemer is toegelaten als ‘vriend’ of ‘volger’.  

Voor werkgevers geldt uiteraard dat zij de privacy van hun werknemers moeten respecteren. Maak daarom werk van sociale mediabeleid. Leg vast wat acceptabel is en wat niet. Daarmee creëer je duidelijkheid. Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Het team van Vivan wenst u een succesvol en gezond 2019!

Mr. V. Agema

 

 Slapend dienstverband eindelijk wakker geschud

17 oktober 2018 10:36
Slapend dienstverband eindelijk wakker geschud
Met de introductie van het nieuwe ontslagrecht in 2015 zou het ontslaan van medewerkers eenvoudiger, sneller en minder kostbaar zijn voor werkgevers. Werknemers zouden op hun beurt meer rechtszekerheid (sneller een vast contract) krijgen. Ook zou

Verruiming voorwaarden no-risk polis UWV

29 maart 2017 14:42
Verruiming voorwaarden no-risk polis UWV
Bent u werkgever dan bent u mogelijk bekend met de zogenaamde No Risk polis van het UWV. Kort gezegd betekent dit dat u werknemers met bijvoorbeeld een WIA- of WSW-indicatie minder risicvol in dienst kunt nemen. Het UWV staat namelijk langere tijd garant voor de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Wordt de werknemer met WIA- en/of WSW-indicatie  weer ziek, dan neemt UWV de loondoorbetalingsverplichting dus over. 
Fish Potato Run

12 september 2015 14:00
Fish Potato Run
Vivan verschijnt a.s. zaterdag met maar liefst 6 teams aan de start van de 25e Fish Potato run!
We starten om 14.00 uur op de haven van Urk.


Om 14.45 uur start de Vivan 4 mijl loop in Tollebeek. Kijk voor meer informatie op www.fishpotatorun.nl
Wij wensen de organisatie en lopers veel succes en vooral een mooie dag toe!

Tijd voor de aangifte!

17 maart 2015 13:57
Tijd voor de aangifte!
Het is weer de tijd om de aangifte inkomstenbelasting over 2014 in te vullen. De aangifte hoeft dit jaar pas op 1 mei te zijn ingediend, in plaats van op de gebruikelijke 1 april. Door deze extra maand kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, die sinds 1 maart jl. beschikbaar is. Mocht 1 mei a.s. voor u te snel zijn, dan kunt u bij de Belastingtelefoon uitstel aanvragen tot 1 september. De aangifte kunt u doen met de app “Aangifte 2014” of online op Mijn Belastingdienst met uw DigiD. U kunt ook nog een aangifte op papier indienen. Deze papieren aangifte is te bestellen bij de Belastingtelefoon.
Laatste aangifte omzetbelasting

19 januari 2015 15:12
Laatste aangifte omzetbelasting
De laatste aangifte omzetbelasting wordt door menig ondernemer aangegrepen om nog diverse correcties door te voeren. Meestal betreft dit de correctie voor privégebruik auto.

Tijdens onze werkzaamheden voor onze klanten, waarbij wij veelal de jaarrekening samenstellen, stellen wij ook altijd een recapitulatie van de aangiften omzetbelasting op. Deze recapitulatie leidt over het algemeen tot een suppletie-aangifte omzetbelasting.

Pagina 1 van 8 [01] [02] [03] Oudere items »